U Concept Gallery / LUKSTUDIO

0
69


© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

Interiors Designers: LUKSTUDIO
Location: Shanghai Shi, China
Lead Architects: Christina Luk
Design Team: Marcello Chiado Rana, Leo Wang, Melody Shen, Yiren Ding, Mamo Ho, Sissi Wang
Construction: Shanghai Savor Construction &Decoration Co. Ltd.
Area: 260.0 m2
Project Year: 2017
Photographs: Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography


© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

Text description provided by the architects. The West bund in Shanghai is a neighborhood known for its art museums, riverfront broad-walk and recreational greenbelt,it’s not surprising to find here a continuous growth in residents and visitors who look for family activities and socio-cultural events.


© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography


© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

With the increasing flows come marketplaces like the Sunny Walk,an open mall that caters to local commercial and community needs.Given the opportunity to design a gallery in this shopping compound for U Concept Gallery, a brand that combines cultural, educational and commercial programs in one location, Lukstudio have created a folded arcade to channel the surrounding civic energies into a semi-public retail experience.


Overall. Image Courtesy of LUKSTUDIO

Overall. Image Courtesy of LUKSTUDIO

Having an open atrium on one side and a narrow double-loaded corridor on the other,the all-glazed elongated lot has an inherent passage quality. In order to create a destination, Lukstudio introduces a trail of white walls with arched openings throughout the site, defining inward and outward spaces. Following one’s movement along the corridor, the storefront opens and closes alternatively.


© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

The fold seemingly extends the public corridor into the gallery space,inviting the passers-by to explore within. The austere and simple form not only creates a rhythmical storefront, a spatial sequence in the store, but also provides ample vertical display surfaces and subtly-separated zones for flexibility.


© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography


© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

While the arches guide views and movements flowing smoothly in the open gallery floor, a wooden volume is essential to organize all the other required programs and free up the overall space. Walking in the gallery through the two entrances, one easily finds the cafe counter tucked under a wooden mezzanine. The white arches lead to an open classroom platform surrounded by the raised display aisles.


© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

During the weekend children’s drawing class,parents, friends or strangers alike would stand along the wooden balustrade of the elevated zone and observe the learning process from a close distance. The display aisles feature up to 20 different artists, each with a video introduction and a collection for sale. Climbing the wooden steps,one can continue to browse through the paintings in a more intimate attic while enjoy the view of the gallery below.


© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

Using simple architectural forms, Lukstudio have developed an elaborate spatial sequence engaging different users to wander, ponder, learn or shop. Whether the resulting experience is that of a private gallery or a public market place not only depends on the events of the day,but moreover on one’s state of mind. Although this folded arcade is small in area, we believe it is this kind of diverse social experience that inspires,encourages interactions and continues to enrich our built environment.


© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

© Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

Read more: feedproxy.google.com

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%